Nu kommer flyttfåglarna tillbaka, de blir 10 gånger flera än de vi haft vintertid i våra marker. Först ut är koltrasten numera. Det var Titti och Jörgen Olsson, Östbyn, som rapporterade den först; 12/3. Senare den veckan har även bofinken visat sig hos dom. Det är fågelmatningarna i området som får de första vårbesöken. Här vid Navarn (300 möh) dröjde det till 19/3 innan den första koltrasten kom.
För ett och ett halvt år sedan gjorde jag ett upprop om Fåglar och andra djur på Holmbygdens hemsida (även i Lidentidningen). Titti Olsson, Östbyn, och Arnold Johansson, Långliden, var de som anmälde sitt intresse.
Arnold (82) har varit skogsman och hobbybiolog, boende på samma plats, sedan barndomen. Jag besökte honom i april 2016 och fick låna hans naturdagbok. Han har noterat 20 vårfåglars första ankomstdatum i Långliden mellan 1951-2011. 60 års noteringar blir vetenskap för Mellannorrland och Sverige. Här kan vi se hur sånglärkan, tofsvipan blivit sällsyntare/senare och att det i stället är koltrasten och bofinken som är först i Liden under vårarna numera. Arnolds dagbok har lämnats till Länsstyrelsen och Artdatabanken (SLU i Uppsala). Sveriges Lantbruksuniversitetet (SLU) har i vår startat fenologiprojekt (”vårens ankomst” i olika delar av landet) när det gäller fauna och flora. Det handlar om första fjäril, humla, bi, blomning, fågelankomst, islossning mm i det område (den tomt) man bor. Detta som ett led för att följa förändringar av klimatet i Sverige/Världen.
Titti och Jörgen har även vid ett flertal tillfällen observerat hornugglor och jordugglor i skymningen på inägorna på norra sidan av Holmsjön sedan mitten av april! Christin ”Titti” Olsson, Östbyn, vars pappa samarbetade med Sundsvalls f.d. ”fågellegend” under 80- och 90-talet.Nils Lundmark, hörde av sig direkt och ville återupprätta sitt fågelintresse. Nisse, som dog 2006, tillbringade mycket tid uppe i Holm- och Lidenområdet med inventering och ringmärkning av ugglor och satte upp tvåhundra holkar i vårt område under 80-90-talet (för ugglor och strömstarar). Under sina 60 år som ornitolog satte Nisse upp över 1600 småfågelholkar samt ca 400 för ugglor. Han ringmärkte drygt 12.000 fåglar.
Fågelåret 2016
Årsvädret i Holm var gynnsamt för fauna (även för flora). Augusti och september var varmare än normalt och bidrog till att överlevnaden i kullarna blev högre än under en normal sommar. Normalt överlever en fågelunge från en kull det första året. Nu överlevde de flesta innan den känsliga flytten tog vid under hösten.
.
Undertecknad har inventerat häckande fåglar i området sedan år 2000 (vid Storstensmyran uppe vid Storflon, norr om Vike) och Lokåsen i Nordanede (söder om Holm).
Topplistan på inventeringarna under de sista 4 åren ser ut som rutan invid. De är från våra skogsområden, och dessa 16 fåglar utgör ca 80 % av de som finns i Holms skogar.
.
.
I bilagan nedan hittar du 13 personer som rapporterat sina observationer i Holm under året (7 boende i Sundsvall!!?). Här kan du i detalj se vad som rapporterats i Holm.
Men vi väntar på dina observationer under 2017. Hör av dig till Titti eller mig hur du ska göra för att bli rapportör av det som händer i naturen i Holm. Vi hjälper dig vidare.
.
Se bilaga:
Rapporterade fåglar i Holm 2016
.
På vintern är det ”ont om fågel”, bara 10 % jämfört med på sommarhalvåret. Se rutan invid.
Några speciella observationer under 2016 är kungsörn i häckningstid i skogsområdet norr om Holmsjön. Titti och Jörgen i Östbyn har tornfalkar som häckar i ett skatbo på tomten sedan flera år. Dessutom har de nu under våren 2017 haft både jorduggla och hornuggla på ängarna vid Holmsjön i närheten av deras bostad.
Sårbara/hotade fåglar, vanliga i Holm
Miljödepardementet har, via EU, en s.k. rödlista som gäller för alla djur- och växtarterter i Europa en lista över hotade arter.
Graderingen är:
- Nära hotad (NT i bilagan)
- Sårbar (VU i bilagan)
- Starkt hotad
- Akut hotad
- Utdöd
Flera av de Nära hotade och Sårbara fåglarna har ett relativt bra överlevnadsområde i Holms område.
Klickas att förstora bilden eller se bilaga för pdf-format: Sårbara och nära hotade fågelarter i Holm
Hälsningar
Peter Berglund
”Den Gamle vid Navarn”
Rapportera fågelobservationer till oss: Peter Berglund 070-5880994 peter.berglund50@gmail.com Titti (Christin) Olsson 070-6300617 hristin.olsson@skola.sundsvall.se Målet är att bilda ett större nätverk som utvecklar bilden av arter som finns i området. I förlängningen kommer nätverket att omfatta även däggdjur, insekter och växter för att få en heltäckande bild av läget i mellannorrländsk taigabiotop. Men det handlar om att du ger dig tillkänna så att vi kan utöka naturbevakningen. |